WINTERTENTOONSTELLING KEK-040! 2018 thema Kraanvogels

Vooraf:

De Ramp van de MH17, met name het verlies daarbij van een vriendin en collega van het Alfa College in Groningen, was voor initiatiefneemster (Tjitske Dijkstra) aanleiding om met haar leerlingen als rouwverwerking kraanvogels te gaan vouwen. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Ze besloten 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer 1000. Ze werden eerst in de school getoond en vervolgens in druk bezochte exposities in Emmen en daarna in Hilversum.

 

Begin september ontvingen we een brief van de ‘Stichting 298.000 Kraanvogels’.
Hierin staat waarom er een volgende expositie in Eindhoven gepland staat.
In de brief staat o.a. het volgende:

“Wij zoeken aansluiting bij - het liefst - een kunstenaarscollectief, dat mee kan helpen vorm te geven aan de expositie “Room of Hope” van 298.000 kraanvogels. (Juli 2019) Maar ook omdat verschillende kunstenaars vanuit hun discipline de expositie kunnen complementeren met een nieuw werk.

[Je kunt de volledige brief hieronder lezen.]
HET VERZOEK BETEKENT CONCREET, DAT EEN KUNSTENAAR OF EEN GROEP KUNSTENAARS DE 298.000 REEDS GEVOUWEN ORIGAMI KRAANVOGELS OPNIEUW GAAT TENTOONSTELLEN.
De kraanvogels zitten in 70 verhuisdozen. Er zijn 200.000 kraanvogeltjes van nog geen 2 cm en 98.000 kraanvogels van plus minus 15 cm groot.
Een voorbeeld: in Emmen werden de kleine kraanvogels als een tapijt neergelegd in een kleurige regenboog, er werden grote kraanvogels opgehangen en werd er een mooie jurk van gemaakt met een sleep. Voor meer inspiratie zie Youtube ‘298000 kraanvogels’
Tijdens ons laatste Art Café van donderdag 27 september, hebben we geprobeerd duidelijk te maken wat dit verzoek voor impact heeft op onze plannen voor de wintertentoonstelling.
Zoals eerder gemeld zijn er enkele ruimtes in het Van Abbe, het voormalige ABN gebouw aan het Stadhuisplein (900 m2 zaal) en mogelijk de Catharinakerk hiervoor beschikbaar.

We willen niet, zoals in eerdere wintertentoonstellingen, de inbreng van kunstenaars vrij laten.
We kiezen dit keer voor een thema.
Het thema is gerelateerd aan de Kraanvogel tentoonstelling, “Room of Hope”
Wereldwijd, maar vooral in Oost Azië, staat de kraanvogel symbool voor:
WERELDVREDE, MENSLIEVENDHEID, HOOP, GEZONDHEID EN TROOST.

CONCREET BETEKENT DIT VOOR ONZE WINTERTENTOONSTELLING DAT KEK KUNSTENAARS GEVRAAGD WORDT KUNSTWERKEN AAN TE LEVEREN GERELATEERD AAN HET THEMA. DEADLINE BEELDMATERIAAL AANLEVEREN 1 DECEMBER aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
o De kosten voor deelname aan de wintertentoonstelling zijn 25 euro voor leden van KEK-040! en 50 euro voor niet leden(voor enkele locaties wordt er uit de kunstwerken een selectie gemaakt)

Een klein deel van onze wintertentoonstelling zal gewijd zijn aan ‘Room of Hope’. Er komt een mode paspop met een lange sleep van gevouwen kraanvogels. Rondom deze eye-catcher wordt reclame gemaakt voor het evenement in juli 2019. Eindhovense scholieren en kunstenaars worden hier tevens uitgenodigd om een bijdrage te leveren. (Scholieren zullen vooral “handjes” leveren en kunstenaars de ideeën.)

CONCREET BETEKENT DIT DAT WIJ KEK-040! KUNSTENAARS VRAGEN NA TE DENKEN OVER EEN NIEUW KUNSTWERK DAT GEMAAKT KAN WORDEN VAN DE 298.000 KRAANVOGELS. EEN CONCEPT DUS. DEZE CONCEPTEN PLAATSEN WE DAN ERGENS BIJ DE EYE-CATCHER ERGENS OP ONZE WINTERTENTOONSTELLING.
Het bestuur van KEK-040! wil jullie uitdagen om werk rond dit thema aan te bieden.
In Emmen en in Hilversum werd bijvoorbeeld ook een muziekstuk gecomponeerd, en waren er kraanvogels van glas. Als je wilt reageren kan dat via een mail aan het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deadline aanleveren 1 december.


Op 1 sep. 2018 heeft Tjitske Dijkstra het volgende geschreven:


Dag Marcus,
Even een korte introductie: Lous en ik vormen de Stichting 298.000 kraanvogels. Deze Stichting faciliteert en verzorgt de reizende tentoonstelling "Room of Hope", waar 298.000 kraanvogels, die gevouwen zijn ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17, tentoongesteld worden. Deze kraanvogels zijn in 2017 in Emmen tentoongesteld (Creatief Rensenpark - voormalige dierentuin- en telde in 14 weken 34.000 bezoekers) en in 2018 in Hilversum (Museum voor Beeld en Geluid: 5 weken/5000 bezoekers!). Het plan is om in 2019 naar Eindhoven te gaan, alvorens wij, in 2020, de kraanvogels naar Hiroshima brengen.
Natuurlijk naar Eindhoven, omdat ook Eindhoven een centrale plek heeft ingenomen in het MH17 verhaal.

Mijn vriendin en collega Hieke zat in de MH17. Omdat wij op dezelfde MBO-opleiding lesgaven, heb ik bij de directie het idee geopperd 1000 kraanvogels voor Hieke te gaan vouwen, in navolging van de wens van het Japanse meisje Sadako Sasaki, die als oorlogsslachtoffer van de atoombom op Hiroshima middels het vouwen van kraanvogels op haar sterfbed de wereldvrede heeft gewenst. De MH17 slachtoffers zijn in mijn optiek óók oorlogsslachtoffers. Toen we die 1000 kraanvogels al snel hadden, kwamen er op één en dezelfde dag honderden kraanvogels binnenvliegen. Op dat moment heb ik besloten door te gaan met vouwen tot het totaal van 298.000 kraanvogels, voor elk slachtoffer van de MH17 1000 kraanvogels. Ik heb de wens op wereldvrede van Sadako Sasaki een beetje tot mijn missie gemaakt.

De origami kraanvogels kwamen overal vandaan vliegen. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit vele andere landen.
De burgemeesters van Emmen en Hilversum nemen contact op met jullie burgemeester Jorritsma, omdat ook zij het initiatief van harte ondersteunen.
Wij zoeken aansluiting bij - het liefst- een kunstenaarscollectief, omdat dat collectief mee kan helpen vorm te geven aan de expositie, maar ook omdat verschillende kunstenaars vanuit hun discipline de expositie kunnen complementeren met het tentoonstellen van het maken van een kunstwerk van een kraanvogel!
Wij zouden heel graag een keer bij jullie langs willen komen om jullie het een en ander te vertellen en te laten zien. Het is nauwelijks te beschrijven hoeveel impact de afgelopen twee tentoonstellingen hebben gehad. Bovendien cirkelt er een grote bereidwilligheid en saamhorigheid rondom het thema MH17 en dat maakt het bereik groot.
Vriendelijke groet, ook namens Lous, Tjitske Dijkstra